<<<<

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JINGLE SUVREMENA UMJETNOST

Radio 101, Zagreb 2011, 10'57''

Koliko god je do danas nekako izgubio na vidljivosti, Media - Scape je od pocetka devedesetih pa do kraja tog desetljeca bio jedna od rijetkih manifestacija na sceni koje su se sustavno bavile umjetnoscu novih medija i problematiziranjem odnosa izmedju umjetnosti i tehnologije. No to ne znaci da je izgubio na relevantnosti. S jedne strane, Media - Scape je u obliku izlozbi, performansa, skupova i projekcija uspio odrzati zivom djelomicno prekinutu tradiciju afirmiranja i promocije avangardne i eksperimentalne medijske umjetnosti koja je zapocela jos sezdesetih s Muzickim bijenalom, Novim tendencijama i GEFF-om, a nastavila se aktivnostima Multimedijalnog centra u osamdesetima. S druge pak strane, u posljednjem desetljecu u odredjenom su ga smislu dopunile, pa i naslijedile razlicite nove manifestacije, ukljucujuci nekoliko festivala koje je pokrenuo kustoski tim Kontejner, te razlicite izlozbe koje su u novom kontekstu pronasle svoje nove razloge i polazista.

Izlozbom u Domu HDLU-a koja traje do 29. listopada, i nizom drugih dogadjanja Media Scape sada obiljezava svoju dvadesetu obljetnicu, ponovno pokusava pokazati sto se sve zanimljivoga dogadja na sjecistu umjetnosti i novih tehnologija, a osvrce se, na neki nacin, i na vlastito nasljedje. Popis sudionika izlozbe je sam po sebi impresivan - ukljucuje starija i mladja domaca imena kao što su Vladimir Bonacic, Alen Floricic, Dalibor Martinis, Enes Midzic, Magdalena Pederin, Nika Radic, Goran Skofic, te josš niz inozemnih izlagaca. Tematski je pak posvecen Pierreu Schaefferu, pioniru eksperimentalne i elektronske glazbe, utemeljitelju konkretne glazbe koji je svojedobno, sezdesetih godina, gostovao i u Zagrebu.

Povodom izlozbe razgovarali smo s kustosicom izlozbe i jednom od osnivaca Media - Scapea - Ingeborg Fülepp >>>>

Razgovor vodio Marko Golub